KNEITER BIER

kneiter gieter pater bottle
BELGIAN STRONG DARK ALE

KNEITER GIETER PATER

Een eerbetoon aan je helden is nooit een slecht iets, zeker niet in de bier brouwerij. Dit is onze hulde aan de Belgische trappisten, dat ze maar voor eeuwig mogen blijven leven en goddelijk gerstenat maken voor ons genot! Onze interpretatie van het heilige abdijbier is gebrouwen bij Holevoort in Bakel en spiced met korianderzaad en bruine suiker, en is zeer geschikt voor de drinkers van traditionele zware bieren. Deze Pater zorgt ervoor dat je binnen de koudste kneiters psalmen achterstevoren staat prediken!

Alc. 9.4%

IBU 34

EBC 36

LIGHTLY PEATED BLACK DIPA

BRAK PEAT

Deze smakelijke donkere IPA was een van onze eerste ideeën die succesvol uit onze schuur verscheen. Dit keer gebrouwen onder toeziend oog van Bernard bij zijn Brouwerij Reuz in Moergestel, deze fruitige en rokerige sensatie is een ware traktatie. Dry hopped met kilo’s Citra, Huell Melon en Hersbrucker is dit bier geschikt voor zowel de avontuurlijke craft bier genieters als de onervaren tong.

Alc. 8.3%

IBU 82

EBC 72.5

Brak Peat bottle
kveik maar wat je doet bottle
ROBUST PORTER

KVEIK MAAR WAT JE DOET

Onze robust porter genaamd Kveik Maar Wat je Doet kwam tot stand met het idee dat we eens een aantal aangebroken zakken mout uit ons brouwschuurtje thuis moesten opmaken, en we daar een recept mee moesten maken. Zo gezegd zo gedaan. Terwijl we grapten dat dit misschien wel het lekkerste biertje zou worden dat we hadden gemaakt, kozen we wederom voor een gist die ons al veel plezier heeft bezorgd; Kveik. Ons grapje bleek echter zeer de waarheid te zijn toen we ons thuisbrouwsel voor het eerst probeerden, het was dan ook een makkelijke keuze om dit bier snel op grotere schaal te maken. Met zijn vol romige en gebrande smaken mag deze dikke porter er zeer wezen, pas op want hij is wel een gevaarlijke 9,2%, maar kveik maar wat je doet!

Alc. 9.2%

IBU 39

EBC 129

ROBUST PORTER BARREL AGED

KVEIK MAAR WAT JE DOET BARREL AGED

Om het allemaal nog wat mooier te maken, hebben we onze KMWJD gerijpt op een whiskyvat. Ongeveer driekwart jaar heeft het bier mogen rusten in de koesterende omgeving van met whisky doordrenkt eikenhout.

En niet zo maar een whisky. Op ons vat heeft 15 jaar lang een whisky van de roemruchte Highland Park Distillery gelegen. Deze distilleerderij is gevestigd op de Orkney-eilanden, voor de Noord-Schotse kust. Al sinds 1798 produceert zij hoog aangeschreven whisky’s. De whisky uit ons vat is een peated (turfgerookte) whisky. De turf op de Orkney-eilanden is voornamelijk ontstaan uit heide, en dit geeft bij het drogen van de mout een wat minder intense rooksmaak dan in andere regionen.

Toch is de rooksmaak duidelijk en uitgebalanceerd aanwezig. Ook vanille en ingemaakte vruchten proef je dankzij de whisky terug, en ook het eikenhout laat zich niet onbetuigd. Al met al zijn we zeer content met ons eerste barrel aging project!

Alc. 12.0%

IBU 39

EBC 129

kveik maar wat je doet barrel aged bottle
lompe bock bottle
PEATED DOPPELBOCK

LÖMPE BÖCK

De Lömpe Böck is een tribute aan onze brouwer Patrick, want die is precies dat. Als de beste man iets om kan gooien of zich ergens aan kan stoten, dan doet ie dat gegarandeerd, een onhandige maar vaak hilarische eigenschap. Op een dag liep dat bijna fout af en viel hij voorover in een smeulend kampvuur, gelukkig is hij nog onder ons, zij het een beetje aangebrand. Vandaar dat deze bij Holevoort in Bakel gebrouwen doppelbock heerlijk gerookt alsmede peated is. Deze is voor jou Patrick, proost!

Alc. 8.5%

IBU 22

EBC 43.5

RAUCH DUBBEL

DUBBO KLOCKELS

Hou je van Belgische dubbels? Hou je van Duits rauchbier? Hou je van Nederlandse astronauten met een imponerende snor? Zoek niet verder en ontmoet Dubbo Klockels, je nieuwe beste vriend uit de ruimte, gebrouwen bij Holevoort.

Alc. 7.5%

IBU 18

EBC 32.5

dubbo Klockels bottle
paasei bock bottle
LENTE BOCK

PAASEI BOCK

Wat hoort er nou meer bij Pasen dan chocolade? BIER en chocolade! Deze lentebock is bereid met 7 kilo cacao nibs en een hoop roggemout. De pure chocolade zorgt voor een mooie bitterheid en hij is zo zacht als de vacht van de paashaas en heerlijk volromig fris. Perfect om een Christelijke feestdag of lente equinox mee te vieren!

Alc. 8.0%

IBU 26

EBC 12

DIPA

LAM

Leef als d’n duivel in Frankrijk met deze Double IPA van Brouwerij de Natte Gijt en Brouwerij de Kneiter! Want met een paar flessen LAM achter de kiezen is elk trottoir als een terras voor de ziel. En handjes op die kruin! For-mi-dáble!

Een gedeelte van de opbrengst van LAM gaat in ‘n mandje voor Café Little Devil, want zeg nou zelf: Tilburg kan niet zonder! Raadpleeg de wereldatlas voor meer informatie.

Alc. 8.0%

IBU 28.9

EBC 14.4

lam bottle
lam v2 bottle
DIPA

LAMv2

LAM, dat smaakt naar meer! Omdat onze samenwerking met Brouwerij De Natte Gijt (en ook een beetje Little Devil) zo gezellig en smakelijk beviel hebben we besloten om er een tweede versie van deze D double IPA te maken. Dit keer een kleinere batch en met andere hoppen en gist, maar minstens net zo lekker, zo niet nog beter!

Alc. 8.0%

IBU 28.9

EBC 14.4

FRUITED & SPICED DIPA

VLAM

Nu we toch bezig waren hebben we met Brouwerij De Natte Gijt besloten om gelijk een andere variant te maken van onze Double IPA, ook weer andere hoppen en dit keer kveik gist maken al een ander basis bier. Maar het echte feest zit hem in de toevoeging van mango en Madame Jeanettes chili pepers, een lekker exotisch trekje voor de avontuurlijke drinker! Niet te pittig, zeker nog fris, gewoon heerlijk!

Alc. 8.0%

IBU 28.9

EBC 14.4

vlam bottle
lam v3 bottle
DIPA

LAMv3

Het begint wel een dingetje te worden, die LAM! Vorige keer was die zo snel op dat we maar een derde versie hebben gemaakt! Wederom met andere hoppen, nu lekker de citrushoek in met citra en amarillo! Brouwerij De Natte Gijt en de Kneiter blijven graag de handen in elkaar slaan voor deze heerlijke Double IPA varianten, ben er snel bij!

Alc. 8.0%

IBU 28.9

EBC 14.4

FRUITED & SPICED DIPA

VLAMv2

We hebben er met Brouwerij De Natte Gijt weer voor gekozen om de LAM batch op te splitsen en ook een nieuwe variant van de VLAM te maken, dit keer met hetzelfde basisbier, zowel hop als gist. Als exotische extra’s zitten in deze tweede versie citroengras en lemon drop chili pepers, een traktatie voor de liefhebbers van de Aziatische keuken en fris hoppig bier!

Alc. 8.0%

IBU 28.9

EBC 14.4

vlam v2 bottle
lompe bock barrel aged bottle
PEATED DOPPELBOCK BARREL AGED

LÖMPE BÖCK BARREL AGED

Een van graan gestookte drank mag pas whisky heten als het tenminste drie jaar op eikenhouten vaten heeft gerijpt. Onze Lömpe Böck hebben wij laten rusten in een vat waar slechts 5 maanden een turfgerookte Lingdarroch spirit op gelegen heeft. Te kort om whisky te mogen heten dus, maar van hetzelfde DNA en een kanjer van een smaakbom. Jonge whisky in spe staat bekend om hun directe smaken, die als een ongeleid projectiel door je mond banjeren. Daarom waren we aangenaam verrast dat onze rokerige Lömpe Böck na een jaar op het vat heerlijk soepel en rond smaakt. Maar geen zorgen, de turf laat zich weldegelijk gelden, evenals de alcohol!

Alc. 11.5%

IBU 22

EBC 43.5

IMPERIAL COFFEE IPA

DAILY GRIND

Wij mogen graag met ingrediënten spelen in onze bieren. Als liefhebbers van een sterke tas koffie lag het voor de hand dat er ook een keer koffie in zou gaan. En wat voor koffie gaat er in een India Pale Ale? Wel, Indiase koffie natuurlijk! Met de tot op heden zwaarste stort ooit in de Brouwschuur in Weert en vijf kilo versgebrande Plantation A koffie Is dit weer een waardige Kneiter geworden. Dat de West Coast gist ook wel van een bakkie troost houdt, is gebleken: maar liefst 9,6% ABV hebben we eruit gesleept. Een Imperial Coffee IPA om rustig van te genieten.

Alc. 9.6%

IBU 79

EBC 50.3

daily grind bottle
lompe bock barrel aged 2 bottle
PEATED DOPPELBOCK BARREL AGED

LÖMPE BÖCK BARREL AGED V2

In de Schotse Hooglanden, aan de voet van de Ben Vrackie langs de rivier de Tummel, ligt het rustieke plaatsje Pitlochry. Hier is in 1798 door twee drankminnende heren een whiskydestilleerderij opgericht, die inmiddels bekend staat onder de naam Blair Athol. Zij rijpen hun whisky voornamelijk op sherryvaten, maar ook incidenteel een rode wijnvat. Op zo’n vat hebben wij onze Lömpe Böck een dikke 16 maanden laten rusten. De combinatie van whisky, rode wijn en hout heeft in deze bijna anderhalf jaar ons bier met een smaakpalet beschilderd dat zijn weerga niet kent… verwarmend en veelzijdig, elke slok een nieuw avontuur! 

Alc. 11.5%

IBU 22

EBC 43.5

BLOND

KOUWE KERMIS

Het zonnetje breekt door, de dagen worden langer, en overspoeld door golven van lentekriebels wil je niet van een koude kermis thuis komen. Juist daarom is er nu, in samenwerking met Brouwerij Bendegek (en een Gijtje) de Kouwe Kermis! Naar aanleiding van het jubileum van het festival Grindhoven is de Kouwe Kermis een verleidelijke blonde doordrinker van 6,5%. Door de kveikgist op hoge temperatuur z’n werk te laten doen, is het bier rijk aan smaak. De laos, oftewel galanga zorgt voor de exotische toets. Eentje om de hele dag te blijven bestellen!

Alc. 6.5%

IBU 26

EBC 13.4

Kouwe kermis
kneitergieterpater barrel aged bottle
BARREL AGED BELGIAN STRONG DARK ALE

KNEITER GIETER PATER BARREL AGED

De Kneiter Gieter Pater is ons zeer dierbaar, een bier waarvan we al snel wisten dat het zich ook uitstekend leent voor rijpen op een mooi houten vat. Ondanks dat wij als brouwers groot liefhebbers zijn van (turf)gerookte mouten, is de Kneiter Gieter Pater verstoken van enig spoor van rook. Tot nu dan, want wij hebben de hand weten te leggen op een uniek vat. De stoker Schotman produceert sinds 2021 de allereerste gepatenteerde peated rum uit. Een van zijn hersenspinsels is gerijpt op een voormalig Moscatel-vat, de befaamde zoete dessertwijn. En op dit vat hebben wij onze Kneiter Gieter Pater 14 maanden laten rijpen. Het resultaat is een wervelwind aan smaken, waarbij de zoetigheid van de KGP zelf en de Moscatel elkaar uitstekend aanvullen. En dit krijgt door de turfrook op een heerlijk zilte manier dermate tegengas, dat zelfs de meest fanatieke Trappistenmonnik een ooglapje opdoet en de zeven zeeën gaat afschuimen.

Alc. 13.0%

IBU 34

EBC 36.0

BARREL AGED RAUCH DUBBEL

DUBBO KLOCKELS BARREL AGED

Onze Dubbo Klockels heeft inmiddels naam gemaakt als een frisse dubbel, met een stevige rooksmaak op de koop toe. Op zich al redelijk uniek, maar voor de allergrootste turf- en rookfetisjisten zijn we nog een stapje verder gegaan. Het leek ons wel een goed idee om één van onze meest rokerige bieren te laten rijpen op een vat van welhaast de meest peated whisky. Aan de zuidkant van het idyllische Schotse eiland Islay ligt de befaamde Laphroaig Distillery. Al ruim 200 jaar produceren zij forse turfgerookte whisky, karakteristiek voor het eiland van afkomst, die zoals moet bij whisky gerijpt wordt op houten vaten. Dit vat heeft onze Dubbo Klockels een nieuwe dimensie rokerigheid toegevoegd, die imponeert zonder te veel te worden. De invloeden van het zoetje van het bier en de diepe houttonen houden het hoofd eveneens moeiteloos boven water. Daarnaast heeft de whisky nog wat extra alcohol meegegeven, want met 9,5% is dit een bier om voorzichtig mee om te gaan.

Alc. 9.5%

IBU 18

EBC 32.5

dubbo Klockels barrel aged bottle
zadelpijn
CHILI LAGER

ZADELPIJN

Maak je klaar voor een smaakavontuur dat je smaakpapillen laat tintelen! Zadelpijn, een unieke samenwerking tussen Brouwerij de Kneiter en De Brouwschuur, schittert als de hoofdrolspeler van Dutch Chili Fest 2023.

Zadelpijn, een heerlijke 5,5% lager, nodigt je uit voor een ontdekkingsreis in de wereld van chocolade habanero’s. We hebben met zorg drie verschillende varianten gebrouwen, elk met zijn eigen unieke twist van pittigheid en smaak. Van de subtiel gekruide tot de meest gedurfde en extreme variant die je de onvergetelijke sensatie van “Zadelpijn” zal bezorgen.Met precisie en passie vervaardigd, vat Zadelpijn de essentie van Dutch Chili Fest samen.

Zijn frisse en verkwikkende karakter dient als het canvas waarop de habanero’s hun smaakdans uitvoeren. Bij elke slok ontmoet je een prikkelende mix van moutsuikerzoetheid en de warme gloed van chili’s, wat resulteert in een ervaring die net zo gedurfd is als gebalanceerd.Laat je verrassen door de smaakexplosie, van licht pittig (oranje dopje) tot aangenaam pikant (geel dopje), tot de gedurfde rode dop, die de grenzen opzoekt.

Zadelpijn is jouw ticket tot een smaakavontuur dat je niet snel zult vergeten. Saddle up for the ride!

Alc. 5.5%

IBU 20

EBC 10.0